Fiyat Sor | 0 212 314 66 00

SAĞLIK REHBERİ

MEMORIAL WELLNESS İLE SAĞLIKLI VE UZUN BİR YAŞAM

Detoks ile Bağırsak Sağlığınızı Koruyun

Son dönemde metabolizmanın iç ya da dış kaynaklardan gelen zararlı maddelerden temizlenmesi için detoks uygulamaları öne çıkıyor. Ancak vücuda yarardan çok zarar vermemek için detoksu mutlaka uzman kontrolünde, bilinçli bir şekilde uygulamak gerekiyor. Memorial Wellness Sağlıklı Yaşam Danışmanı Doç. Dr. Gökhan Özışık ve Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Uzmanları detoks uygulamaları hakkında bilgi verdi.

İyi sindirim ağızda başlar

İyi bir sindirim ağızda başlamaktadır. Ağız ve diş hijyeninden iyi çiğnemeye kadar birçok faktör bunu etkiler. Mide asidinin yeterli olması ve midenin sindirim için gerekli kasılmaları yapabilmesi ise besinlerin içindeki proteinlerin yapıtaşı olan aminoasitlerin parçalanması, hayati vitamin ve minerallerin emilebilmesi ile mümkün olur. Aksi halde mide içeriği gereksiz yere fermente olmaya ve ekşimeye başlar. İdeal kimyasal kıvama gelmediği için midenin içini kaplayan astarı irrite ederek, inflamasyon ve gastrit gibi sonuçlara yol açabilir. Gaz, şişkinlik, reflü, geğirme, kötü ağız kokusu, ses kısıklığı, öksürük gibi şikayetlere neden olabilmektedir.

Bağırsakların doğru çalışması için

Mide içeriğini oluşturan yağlar, vitamin-mineraller, ilaçlar gibi birçok faktör bağırsak sağlığına zarar verebilmektedir. Örneğin, bağırsağın temel görevlerinden biri olan emilimin aksaması kişinin sağlığını olumsuz etkiler ve yararlı maddelerin vücuda geçmesini engelleyebilir. Dolayısıyla bağırsakların sağlıklı çalışması için bazı önlemler almak gerekir. Sağlıklı besinler tüketmek ve düzenli, normal bir dışkılama alışkanlığı bağırsakların kendini temizlemesi için çok önemlidir. Dışarıdan yapılacak destek ise detoks olabilir.

Vücudu metabolik atıklardan temizliyor

Detoks, toksinleri bertaraf etmek, onlardan kurtulmak anlamına gelir. Büyük, metabolik bir makine olan vücuttan her zaman bazı metabolik atıklar çıkabilir. Vücut için toksik olan bu maddelerin belli sıklıklarla atılması gerekir. Gıdalarla, sularla veya solunan havayla gelen toksinlerin vücuttan atılması için bağırsaklar önem taşır. Örneğin; kişi zehirlendiğinde, kendisine dokunan bir şey tükettiğinde vücut kusma ya da ishal yoluyla bundan kurtulmaya çalışır. Bunu da çoğu zaman probiyotik bakteriler yapmaktadır.

Yalnızca sıvı tüketmek yetmiyor

Vücuttaki metabolik düzenin bozulması depresyondan kilo almaya kadar birçok farklı şekilde karşımıza çıkabilir. Metabolizmanın yavaşlaması genellikle havanın soğumasıyla ortaya çıkar. Böyle durumlarda vücut kendini yavaşlatır ve ısı kaybetmemek için de yağlanmaya başlar. Bu noktada detoksun devreye girmesi gerekir. Böylece bağırsakları yormadan, huzurlu çalışmasını sağlayacak gıdaları alarak, ona dinlenmesi için fırsat verilir. Kişinin metabolizması ve sağlık durumu el verdiği müddetçe, bir uzmana danışarak detoks uygulayabilir. Bunu yaparken belli dönemlerde mümkün olduğunca öğünlerin arasını açıp, gerekirse bir ana öğünü atlamak bağırsakların dinlenmesi için fayda sağlar.

Sadece sıvı detoks yapmayın

Sanılanın aksine hazmın kolay olması için sadece sıvı besinlerle detoks yapmaya gerek yoktur. Çünkü mide sağlıklı çalıştıktan sonra zaten tüketilen tüm katı gıdalar sıvıya dönüşür. Detoks için kullanılacak gıdalar önem taşımaktadır. Hem mideyi hem de bağırsakları temizlediği bilinen, kitle etkisiyle ya da adeta sünger gibi çevredeki zararlı maddeleri kendi içine emip, bunların dışkı yoluyla atılmasını sağlayan gıdaları kullanmak, buharda veya başka bir şekilde pişirilmiş olanlarını tüketmek fayda sağlar. Ayrıca detoksun kişiye özel olması, ideal olarak yılda en az iki kez mevsim dönüşlerinden önce, iki ya da üç haftalık periyotlarda yapılması gerekir. 

Tetikleyen besinlere dikkat!

Bağırsak iç yüzeyinde yer alan milyonlarca tüycük, sindirimi tamamlanmış gıda maddelerini tanıyarak, bunların kana geçişini sağlar. Bu tüycüklerin yapısının bozulması ve tahribatın artışı ise bağırsak hücreleri arasındaki sıkı bağlantıları hasara uğratır, geçirgenliği artırır ve asıl sorun da bundan sonra başlar. Özellikle inflamasyonu tetikleyen beslenme modeli, glüten (tahıl), aşırı unlu ve şekerli işlenmiş gıdalarla beslenme, sütle birlikte gelen laktoz ve kazein ile alkol bu grupta yer alır.

Stres faktörü de etkili

Candida, clostridyum gibi patojen mikroorganizmalar ile parazitlerlerin aşırı çoğalmasıyla, floradaki dengenin hastalık yapan flora lehine bozulması sonucu ise enfeksiyon şeklinde ortaya çıkıyor. Bu grupta toksinler ve ilaçlarda yer almaktadır. Non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar, steroidler, antibiyotikler, antiasitler, doğum kontrol ilaçları, tarım ilaçları, civa ve alüminyum gibi ağır metal maruziyetinin yanı sıra travmatik yaşam olayları, kaygı ile endişenin (anksiyete bozukları ve depresyon) yol açtığı stres faktörü de etkilidir. Bu nedenlerle tetiklenen bağırsak geçirgenliğinin artışıyla sindirilmemiş gıda parçaları, mikroplar ve toksinler kana geçer. Bağışıklık sistemi, kanda tanımadığı tüm bu nesnelere karşı tepki vererek, kronik şekilde görülen ve modern tıbbın sadece belirtilerini tedavi ettiği süreğen hastalıklar ortaya çıkar. 

Doğal yollarla korunun

Sağlıklı bağırsak florası, bağırsak duvarının sağlığını korumak dışında sindirim ve emilim işlemlerinde de aktif rol oynar. Dolayısıyla, dengeli bir bağırsak florası olmadığı takdirde, yiyeceklerin normal sindirimi ve emilimi imkansızlaşır. Bağırsak florası; proteinleri sindirir, karbonhidratları fermente eder, yağları ve lifleri parçalar, mineral, vitamin, su, gaz ve pek çok diğer besini de bağırsak duvarından kan dolaşımına taşır. Bozulan bakteri dengesini düzeltmek, hasarlı, yaralı, ülserli, ateşli, sızıntılı bağırsak (leaky gut syndrome) duvarını ve bağırsak epitel dokusunu iyileştirmek için uygulanan özel bir beslenme programı uygulanması gerekir. Geçirgen bağırsak bulgularının görüldüğü kişiler; ev yapımı kemik suyu, fermente lahana turşusu ile toksinleri uzaklaştırmaya, kısacası iyileşmeye ilk adımı atabilirler.

Yayınlanma Tarihi: 08 Aralık 2016

Sosyal Medyada Paylaş