Fiyat Sor | 0 212 314 66 00

SAĞLIK REHBERİ

MEMORIAL WELLNESS İLE SAĞLIKLI VE UZUN BİR YAŞAM

Kronik Yorgunluğa Karşı C Vitamini Alın

C vitamini ihtiyacı çoğunlukla soğuk algınlığı gibi hastalık dönemlerinde akla geliyor. Oysaki eksikliği ile bağışıklık sistemi zayıflatarak pek çok hastalığa davet çıkaran C vitamininin, özellikle kış mevsiminde alınması kronik yorgunluğun da giderilmesini sağlıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Memorial Wellness Sağlıklı Yaşam Danışmanı Doç. Dr. Gökhan Özışık C vitaminin faydaları hakkında bilgi verdi.

Kronik yorgunluğun en önemli sebebi

Askorbik asit; yani C vitamini vücutta birçok kimyasal reaksiyonun normal fonksiyonlarını devam ettirmesi için gereklidir. Bu vitaminin orta-ileri derecede eksikliğinde böbrek üstü bezlerinin iyi çalışamadığı için büyüyebilmesi de söz konusudur. Böbrek üstü bezlerinin kabuk kısmından yeterli hormon üretilememesi, kronik yorgunluğun da ortaya çıkmasına neden olur. Bunun başlıca sebepleri arasında C vitamini eksikliği yer alır. Yine C vitamini eksikliğinde, destek doku kaybına bağlı ciltte kırışıklık ve gözaltında torbalanma ve morluklar görülebilir. 

Eksikliği eklem ve kas ağrılarına yol açabiliyor

C vitamini eksikliği; yorgunluk, uyuşukluk hissi, bağışıklık sisteminde zayıflama, diş etlerinde şişlik ve kanama, ciltte sebepsiz morluklara kadar ilerleyen deri altı kanamalara, saç kalitesinde bozulmalara, eklem-kas ağrılarına, nefes darlığı ve kemik kırılmalarına yol açabilir. Sentetik olarak laboratuvar ortamında glikozdan elde edilebilen C vitamini, vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan başta turunçgiller olmak üzere, domates, maydanoz, çilek, kuşburnu, böğürtlen, lahana ve birçok yeşil yapraklı sebzelerden alınmalıdır.

Soğuk havalarda C vitamini gereksinimi artar

C vitamini ihtiyacı, vücut tarafından “stresli bir olay” olarak algılanan hamilelik süreci, emzirme, gece vardiyasında çalışma, kronik uyku azlığı, besin zehirlenmeleri, enfeksiyonlar, soğuk, travma, yaralanma, ağır egzersizler, yanık ve ameliyat gibi durumlarda oldukça artar. Bunun dışında sigara içen, doğum kontrol hapı kullanan ve alkol tüketen kişilerin de günlük C vitamini ihtiyaçlarını doğal olarak karşılaması gerekir.

C vitamini düzeyinizi ölçtürdünüz mü?

Birçok insan tahliller yaptırır ancak genelde C vitamini düzeylerine baktırmak aklına gelmez. C vitamini düzeyini, kan ve idrar testleriyle ölçtürmek mümkündür. Sabah verilen bir idrar örneği sonrası askorbik asit düzeyi hakkında bilgi elde edilir.  Askorbik asidin idrarda az olması, kanda da az olduğu anlamına gelir. Tıbbi bir zorunluluk olmadıkça C vitaminini doğal yoldan almak gerekir. Hangi yaşta, hangi durumlarda ve ne kadar C vitamini desteği alınması mutlaka hekime danışılması gereken bir konudur.

Doğal C vitamini kaynaklarına yönelin…

C vitamini pişirme işlemine karşı oldukça dayanıksızdır. C vitamini hava ile temas ettiğinde ya da 70 derecenin üzerindeki ısıda kolaylıkla tahrip olur. Turunçgillerin bir kez kabuğunun kesilmesi bile hava ile temas etmesine yol açar. Hava temasının az olması için mümkün oldukça büyük parçalar halinde doğranmalıdır. Tüketilinceye kadar mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Derin dondurucuda 2 aydan fazla saklanmamalıdır. Çok az pişirilmeli ve çok az su kullanılmalıdır.

Suda eriyen bir vitamin olduğu için pişirme sırasında suya geçen C vitamini geri kazanılabilir. Örneğin; brokoli, patates haşlanan su, çorba ya da püre yaparken kullanılabilir. C vitaminini, kızgın yağ ile temas ettirmek doğru değildir. Bunun için buharda haşlama ya da tavada sote yapılması daha doğrudur.

Yayınlanma Tarihi: 11 Ocak 2017

Sosyal Medyada Paylaş