Fiyat Sor | 0 212 314 66 00

SAĞLIK REHBERİ

MEMORIAL WELLNESS İLE SAĞLIKLI VE UZUN BİR YAŞAM

Toksinleri Vücudunuzdan Uzaklaştırmanın En İyi Yolu Spor

Fiziksel açıdan istediğiniz gibi görünmek, zinde kalmak ve stresten uzaklaşmak için en önemli yollardan biri olan spor aynı zamanda vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılıp hastalıklardan korunulmasında da önemli rol oynuyor.

Kişiye özel sporlara ilgi duyuyorsanız...

Spor yapmaya karar veren kişiye herhangi bir egzersiz önerilmeden önce tanıma formu doldurulmalıdır. Daha sonra kişinin hedefleri doğrultusunda bir egzersiz programı çıkartılmalıdır Egzersiz yapacak kişinin yaşı, cinsiyeti, fiziksel, sosyal ve psikolojik durumuna özgü bir spor programı belirlemek işin temelini oluşturmaktadır. Burada önemli olan egzersize başlayacak kişiye sporu yalnızca belirli bir dönem için değil, hayatı boyunca yapmasının daha doğru bir karar olduğunun anlatılmasıdır.

Egzersiz hedefe göre belirlenmeli

Egzersize başlayacak kişilerin hedefleri dikkate alınarak yapılacak egzersiz tipinin belirlenmesi gerekmektedir. Kişinin durumuna göre de yoğunluğunun, sürenin, sıklığının ve artışının düzenlendiği bir egzersiz reçetesi çıkartılmalıdır. Yapılan testler doğrultusunda yağ oranı olması gerekenin üzerinde bulunan bir kişinin, aynı anda birçok kas grubunun çalışmasını sağlayan ve kan dolaşım hızını ayarlayan kardiyo tipi egzersiz çalışması yapması uygundur. Sadece kilo vermek amaçlı olmayıp vücuda şekil verilmek isteniyorsa kişi kendi ağırlığı ya da spor salonundaki aletlerden faydalanarak çalışma yapabilir. Bu çalışmayla kasların çalışmasının yanı sıra fazla yağ yakılacak ve deride meydana gelen sarkmalar büyük ölçüde engellenecektir. 

Yapacağınız egzersizi iyi planlayın

Egzersize başlarken hedefler yönelik iyi bir plan yapmak gerekmektedir. Bunun için dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. 

  • Egzersizin tipi: Hedefe göre kardiyo ya da rezistans tipi egzersizler yapılabilir. Büyük kas gruplarının ritmik kasılma ve gevşemeleri ile yürütülen fiziksel aktivite tipleri aerobik egzersizlerini oluştururlar. Tempolu yürüyüş, hafif koşu, yüzme, bisiklet binme, kürek çekme bu tip aktivitelerdendir. Rezistans egzersizler de kas yapısı direncini artıracak antrenmanlardır.
  • Egzersizin şiddeti:Egzersiz planlamasında en önemli konulardan biri şiddeti ayarlamaktır. Egzersiz şiddeti belirli bir aralıkta kalması önemlidir. Egzersizin şiddeti çok düşük olup yetersiz bir kalp-dolaşım sistemi yüklenmesi işe yaramayacağı gibi çok fazla olup limitlerin zorlanması da istenen bir durum değildir. Egzersizin şiddeti kişinin kardiyo nabzı tespit edildikten sonra belirlenmelidir. Bunların yanı sıra dikkat edilmesi gereken noktalar da bulunmaktadır. Kişinin ortopedik ve metabolik problemi var mı? Daha önce geçirilmiş bir hastalık ya da operasyon var mı? Teşhisi konmuş bir metabolik hastalık var mı? Ailede erken yaşta ölüm var mı? gibi sorulara cevap bulmak gerekmektedir. Antrenman şiddeti ayarlanırken de bu soruların üzerinden gidilmesi gerekmektedir.
  • Egzersizin sıklığı:Kişi eğer yoğun tempoda çalışıyorsa, haftada 5 gün maksimum bir saati geçmeyecek şekilde egzersiz yapılmalıdır.
  • Egzersizin süresi: Farklı söylemler olsa da genel olarak kabul edilen süre egzersizin en az 20 dakika sürmesi şeklindedir. Bu süreye ısınma ve soğuma dönemlerinin dahil olmadığını unutmamak gerekir.
  • Egzersizin artırılışı:Önemli olan sürekliliktir. Unutulmaması gereken durum egzersizle elde edilen faydaların egzersiz yapıldığı sürece görülmeleridir.

Yayınlanma Tarihi: 11 Ocak 2017

Sosyal Medyada Paylaş